Татуировки и невродермит? Грижа за татуировки

Невродермитът или т.нар. атопичен дерматит, е хронично рецидивираща екземна болест, която настъпва вследствие на някои смущения в дейността на дихателната, храносмилателната и централната нервна система. В по- късен стадий може да се изяви с бронхиална астма, ринити, хрема, запек, мигрена, кожен обрив и пр. Разпространен е в цял свят. Най-често обаче се среща е северните райони, като засяга всички раси.

В интернет се разпространяват много слухове за татуировки на страдащи от невродермит: лекарите и здравните водачи силно съветват хората с невродермит, псориазис и алергии да не си правят татуировки. Това не пречи на много хора да го изпробват и ето: някои от засегнатите дори съобщават, че изобщо не се появяват симптоми на заболяване, откакто са татуирани. Между пълното отхвърляне и татуировките като чудодейно лекарство за кожни заболявания, трябва да има някаква истина в това – разрешено ли е на пациентите с невродермит да си направят татуировка или не? Имаме няколко полезни съвета за феновете на татуировки с чувствителна кожа.

Кои кожни заболявания са проблемни при татуиране?

Различни кожни заболявания могат да причинят промяна на структурата на кожата и повърхността да стане много уязвима. Невродерматитът е хронично възпалително заболяване на кожата, което се появява при рецидиви. Това означава, че заболяването може да се влоши при стрес или когато имунната система е слаба, или може временно да изчезне напълно и да се появи отново след години. Болестта е придружена от силен сърбеж в определени области на кожата, който след това изсъхва и образува струпеи.

Важно е да обсъдите с вашия татуист, ако имате някои от изброениите по-долу кожни проблеми:

  • Невродермит
  • Псориазис
  • Големи бенки
  • Алергии (особено метални алергии)
  • Основното е да се чувствате комфортно в кожата си, кожата с невродермит изисква особено интензивни грижи.
  • Кои вещества предизвикват алергии, могат да се променят няколко пъти в течение на живота. Ако сте склонни към алергии, следователно трябва да избягвате определени цветове по принцип.
  • Интензивната грижа след татуиране е задължителна.

Тук идва ролята на  TattooMed® after tattoo

TattooMed® after tattoo след татуировка е за грижа на прясно татуирана кожа, от първия ден. Специално разработената формула на TattooMed® after tattoo след татуиране, прониква дълбоко в кожата и й позволява да се регенерира по-бързо,благодарение на активната съставка декспантенол (7%), която поддържа кожата еластична и хидратирана. Тънък слой крем е напълно достатъчен, приложен 3-4 пъти дневно.

Татуирането включва пробождане на хиляди малки рани в кожата. Микробите могат лесно да проникнат по време на процеса на регенерация и да причинят възпаление.

Татуираната кожа е податлива на UV лъчение и реагира силно на дразнене, дори години след убождането. Излагането под слънчевите лъчи може да засили дискомфорта и да предизвика сърбеж по кожата, свързани с болестта. Важно е да се ползва качествена козметика за   слънцезащита на татуирана кожа.

Самите пациенти с невродермит съветват това:

Когато проучва  в интернет форуми , темата за невродермит и татуировки, човек се сблъсква с редица предупреждения.Повечето пациенти с невродермит имат  положителен отзив от опита им  с татуировките. Така че основното е, да се чувствате абсолютно комфортно в кожата си.

Мастилата за татуировки съдържат оцветители и метални оксиди, които също се използват в храните и козметиката.

Белият цвят съдържа титанов оксид, който може да дразни и да причинява сърбеж (дори години след убождането).

Зелените цветове могат да съдържат хром.

Черната боя се произвежда на базата на сажди или въглища.

Металният кобалт е син на цвят.

Жълтият цвят съдържа кадмий.

Старите смеси от червена боя дори все още съдържат живак (токсичен и канцерогенен).

 Всички тези вещества причиняват алергии и могат да влошат невродермита. Дори след много години без симптоми, веществата могат да имат отрицателен ефект .

Преди и след татуиране трябва внимателно да се грижите за кожата си!