Избледняването на татуировките

Един от най-големите въпроси, пред които са изправени почитателите на татуировки днес е избледняването на цветовете. Татуировките са най-красиви в ранните си етапи, поради факта, че цветовете са живи, ярки и пресни. Но подобно на много други неща в живота, така и татуировките се променят с времето. Има цветове като пурпурно, оранжево, червено, лилаво, жълто,които са по-малко устойчиви и ако вашата татуировка съдържа тези цветове, то тя ще остарее по-бързо отколкото си мислите. Защо се случва това?

Защо татуировките избледняват с времето?

Най-честата причина за избледняването на татуировките е излагането на ултравиолетови лъчи. В краткосрочен план ултравиолетовите лъчи причиняват зачервяване, изгаряне на кожата и водят до потъмняване на тена й. Зачервяването, изгарянето и „почерняването“ са признак, че на кожата й е навредено. В дългосрочен план слънчевата светлина води до бързото остаряване на кожата, загуба на еластичността й, появата на тъмни петънца (старчески петна), бръчки. Респективно, когато ултравиолетовите лъчи на слънцето докосват вашата татуировка, с течение на времето цветовете ще избледняват. Ако се притеснявате от избледняване на татуса, то изберете такова място за ваши татус, което няма  постоянно да е изложено на слънце. Ако вече имате проект за татуирока  и мястото ще бъде често излагано на слънце, то просто се погрижете за кожата и татуса си с правилната слънчева защита през пролетно-летните месеци и с подходящ хидратиращи подхранващ цветовете крем през есенно-зимния период. Тъй като тату културата набира популярност на пазара вече се предлагат специални цветопротективни кремове, които Ви позволяват да направите мечтания татус, където решите.

Опитът на татуиста също е много важен. Опитните художници знаят как се прилага пигмента най-добре и това ще гарантира добро качество, като по-добра устойчивост на избледняване.

Много хора казват, че тяхната татуировка изглежда по-стара отколкото е в действителност. Помислете за цветовете, които искате. Придържайте се към по-тъмните цветове като черно, тъмно синьо, зелено и др. Тези цветове ще устоят по-добре на изпитанията на времето. Знайте, че с напредване на възрастта, кожата ви също остарява. Грижите за кожата гарантират и грижи за татуировката. Като защитавате вашата кожа, защитавате и татуировката си и по този начин ще забавите максимално процеса на стареене.

Ето няколко съвета как да предпазите татуировката си от избледняване?

  • Използвайте слънцезащитни продукти, подходящи за татуировки всеки ден в който татуировката ви е изложена на слънце.
  • Хидратирайте кожата си всеки ден. Това означава, че и мъжете трябва да го правят. Веднага след като се къпете, нанасяйте върху кожата си слой от цетопротективен крем, който ще задържи влага в кожата ви и ще подхрани цветовете.
  • Пазете кожата си здрава – Хранете се правилно, пийте много вода, за да запазите кожата си еластична и хидратирана. Сухата и лющеща се кожа е непривлекателна.
  • Доверете се на козметика създадена от медицински и тату специалисти, тъй като те са взели под внимание всички нужди на кожата и татуса.